HELLEBORUS GÅR IN VÅREN

Med Helleborus i trädgården verkar våren börja tidigare tack vare blomningen från februari. Ta också en titt på de nya trädgårdsformerna med marmorerade eller grågröna löv.

vårros

Det holländska namnet julros skulle bättre ändras till vinterros eller vårros med hänsyn till blomningstiden. De flesta sorter blommar från februari. De skalformade blommorna är vita, rosa, röda eller mörklila till färgen. Det finns växter med dubbla blommor, ett fyllt hjärta förekommer också (anemonblommigt). Många julrosor är namnlösa, det är bäst att köpa en blommande växt av odlaren under denna tid.

Lövväxt

Mindre kända är julrosorna med marmorerade eller grågröna blad, som Helleborus xsternii ‘Silver Dollar’ till höger. Även efter blomningen är denna julros dekorativ länge. Andra julrosor med vackert bladverk är ‘Anna’s Red’ och ‘Penny’s Pink’. Hybriderna H. xnigercors och H. xsternii är också intressanta på grund av deras långvariga bladverk och blommor.

Att kombinera

Helleborus kombineras bra med tidigblommande perenner som lungört (Pulmonaria), primula (Primula) och Pachyphragma och med vårlökar och knölar som snödroppar, skogssippa, cyklamen och påskliljor. Julrosor passar också bra till buskar, speciellt i stora grupper.

Till sjuksköterska

Väldränerad, kalkrik och humusrik jord är ett måste för bra resultat. Ett kompostlager eller lövjord rekommenderas. Tillräcklig näring säkerställer en stor klump full av blommor. De flesta Helleborus-sorter växer bäst i halvskugga. Är det väldigt varmt och torrt på sommaren behöver julrosen extra vatten. Svart bladfläck kan vara ett problem. Det är viktigt att plantorna är ganska torra, så att svampar har mindre chans. Angripna blad måste också skäras bort och tas bort så snart som möjligt för att förhindra kontaminering av blommorna, detta kan göras från december.

Leave a Reply

Your email address will not be published.