De 7 viktiga verktyg du behöver som trädgårdsmästare

Tillbaka till bloggsidan
Det finns så många verktyg du kan köpa på ditt lokala trädgårdscenter att det är svårt att lista ut vad du egentligen behöver i trädgården. Det är därför vi gillar att ta en stund för att prata om de 7 viktiga trädgårdsredskapen som kommer väl till pass i trädgården. I slutet av den här bloggen ger vi också några förslag på verktyg som kan vara användbara att ha. Alla verktyg som nämns i den här bloggen är verktyg som vi faktiskt använder i trädgården för att odla blommor och grönsaker.

För att hjälpa dig förstå hur och varför du behöver verktygen kommer vi att ta en titt på hela processen från att ställa in din trädgård (med den no-dig Charles Dowding-metoden) till att skörda blommor och grönsaker.

1. Gödselgaffeln
Vi vill bygga några nya trädgårdsbäddar i trädgården och jag måste flytta massor med kompost. Vårt favoritverktyg för detta är gaffeln. “MEN VILKEN GAFFEL SKA JAG TA?” Jag hör dig säga… trädgårdsgaffel, spottgaffel, gödselgaffel. Många namn och former men man behöver oftast bara en i trädgården… Gödselgaffeln.

Gödselgaffeln kallas även kompostgaffel. Den har vanligtvis fyra eller fler långa, smala, spetsiga tänder som är vända något uppåt för att ösa eller flytta löst material utan att böjas. Mycket lämplig för att vända en komposthög eller flytta den.

När vi bygger dessa trädgårdssängar lägger vi kartong i botten med Charles Dowdings no-dig-metod. Om du vill lära dig mer om trädgårdsskötsel utan grävning, läs mer i vår trädgårdsskötselblogg.

2. En kratta
Nu när vi har komposten där vi vill ha den är det dags att göra en jämn bädd. Vi använder gärna raken till detta. Krattor är bäst när de har ett starkt handtag och pinnarna är gjorda av ett enda metallstycke. På så sätt kan vi flytta vår kompost med lätthet utan att oroa oss för styrkan på tänderna. Att kratta för oss är att sprida matjorden för att skapa en jämn yta och även lossa matjorden för att förbereda bädden för plantering av grönsaker. Detta förbättrar dräneringen och förhindrar vattenuppbyggnad, och det möjliggör också bättre vattenabsorption i jorden.

Vi använder en stor gul plastkratta (bilden ovan) för att jämna till ytan och metallkrattan för att bryta upp det översta jordlagret. Det beror på att rakan har samma storlek som våra sängar. Men du kan säkert använda den mindre raken för båda jobben. Och som ett litet bonustips: du kan vända raken och använda den släta ryggen också. Det gör vi ofta på sidorna av sängarna, för att få dem snyggt raka

3. Spaden
Vår bädd är jämn och redo för våra växter. Vi kan använda vår trogna trädgårdshylla för detta. Det är bra att investera lite pengar i det. För de billigare trädgårdsskyfflarna ser bra ut vid första anblicken, men de går sönder eller böjer sig lätt och håller förmodligen inte en säsong. Vi har redan kunnat slänga flera…

Detta kommer att vara ditt primära verktyg för att flytta små mängder jord. När du bryter upp jorden, transplanterar dina grönsaker, blandar i lite extra kompost i planteringshålet eller ogräs i trånga områden.

I små områden med mycket grönsaker kan det vara svårt att använda en hacka. Så vi kan använda vår trädgårdsspade eller murslev för att dra lite ogräs. Vi tenderar att glömma att vi kan använda våra spadar till mycket mer än att bara skotta lite sand. För att dra ogräs, vinkla murslevan i en liten vinkel och gå fram och tillbaka mellan de smala plantraderna.

4. En hacka
Medan vi håller på med att rensa ogräs går vi vidare till nästa verktyg, vår trädgårdshacka.

Höskor finns i många olika typer. Holländsk hacka, draghacka, hjärtformad hacka och mycket mer. Den vanligaste är den holländska hackan. Men vi använder främst en rak hacka. Oavsett vilken du väljer, skaffa en med ett smidigt handtag eller så får du många splitter på händerna.

En hacka är ett utmärkt verktyg för att befria sängarna från den tidiga vårörten innan vi kan fylla våra sängar med unga plantor. När bäddarna väl är fulla gillar vi inte att använda vår hacka för mycket mellan plantorna av rädsla för att slå i rötterna. Och låt oss inse det, det är mycket lättare och mer effektivt att bara dra ut dem.

När du använder hackan, håll i handtaget som du skulle göra en kvast. håll hackan så att bladet är precis under ytan. På så sätt kan vi skära bort toppen av ogräset. Om du använder hackan rätt tar det väldigt lite ansträngning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.